HUD novosti br. 1

 

 

 

HUD Novosti

 

 

 

 

 

 

HRVATSKO UROLOŠKO DRUŠTVO
Newsletter 08.travnja 2020. Volume 1

 

 
 

TEMA BROJA

Najnovije informacije i preporuke
vezane uz COVID-19

 

 

 

 

 

Poštovani članovi HUD-a,

Nalazimo se u izazovnim vremenima pandemije novim koronavirusom (SARS-CoV-2) koji nam je u značajnoj mjeri promijenio način življenja. Uz organizacijske promjene rada u našim bolnicama uvjetovanim pripremama za prihvat oboljelih, sve su medicinske djelatnosti pa tako i naša urološka struka pretrpjele znatne promjene u organizaciji svakodnevnog rada.  Dodatno je u situaciju zakomplicirao potres u Zagrebu koji je ostavio posljedice na dio bolničke infrastrukture. Sve naše privatne i poslovne aktivnosti su pod utjecajem dnevnih promjena situacije s pandemijom, kako u našoj zemlji, tako i u čitavom svijetu. Brojne planirane aktivnosti Hrvatskog urološkog društva za ovu godinu su odgođene do daljnjega. Kroz osobne kontakte pokušali smo doći do većine uroloških odjela i saznati kako se kolege snalaze u danoj situaciji.  U postojećim okolnostima, unatoč fizičkoj udaljenosti i nemogućnosti organiziranja stručnih skupova, pokrenuli smo ove HUD NOVOSTI kojima ćemo u doba pandemije pokušati održati naš kontakt, zajedništvo i razmjenu stručnih informacija. Pozivam Vas da se aktivno uključite i svojim prilozima doprinesete boljoj informiranosti svih naših članova. Vjerujem da ćemo zajedno prevladati i ove izazove i održati visoku razinu stručnosti i suradnje u našem Hrvatskom urološkom društvu. Želim Vam dobro zdravlje i sretan Uskrs!

prof. dr. sc. B. Ružić, dr. med.

 

 

 

Riječ urednika: Medicina utemeljena na
dokazima tijekom pandemije COVID-19

 

Cjelokupna medicinska praksa zahtijeva metode i postupke koji su sigurni, učinkoviti, provjereni i neškodljivi za bolesnika. Iz toga se razloga smjernice stručnih društava temelje na istraživanju, studijama, metaanalizama. No što kada u trenutku poput pandemije nema postojećih studija, nema dokaza  za pojedine odluke i preporuke, a nema niti vremena za čekanje?
U tim trenucima osvrćemo se na mišljenju eksperata odnosno ljudi koji imaju određeno praktično iskustvo s nekom problematikom. To je najniža razina dokaza, ali je u nedostatku boljeg prihvatljiva dok se ne pribave kvalitetniji dokazi.
Pretraživanjem baze podataka PUBMED s ključnim riječima „covid-19, urology“ na dan 07.04.2020. dobiva se svega 29 članaka, od kojih se daljnom filtracijom relevatnog sadržaja dobiva svega 17 koji nam mogu pomoću u nizu pitanja koja nastaju u svakodnevnoj urološkoj praksi. U ovom broju donosimo prikaz iskustava iz Italije (Ficcara V. i sur), domaća iskustva iz KB Dubrava i KBC Sestre milosrdnice te trenutno najaktualnije smjernice o aktivnosti tijekom pandemije Britanskog udruženja urologa (BAUS - British Association of Urological Surgeons), a koje su smo dobili zahvaljujući bliskim odnosima s kolegama iz V. Britanije.
    Na kraju, pozivam sve članove da mailom dostave svoje priloge o organizaciji svoga odjela u vrijeme pandemije, razmišljanja i stručne osvrte koje ćemo objaviti u sljedećim izdanjima naših HUD novosti.
Vama i Vašim obiteljima želim sretan Uskrs!

 

doc. dr. sc. I.Tomašković, dr. med.

 

 

 

                                     Organizacija urološkog odjela u KB Dubrava tijekom pandemije

 

Postupnik zbrinjavanja uroloških hitnih stanja kao i mogućih uroloških intervencija kod pacijenata s COVID-19 pozitivnim nalazom. Na zahtjev kriznog stožera  KB Dubrava koja se privremeno pretvara u centralni respiracijski centar za liječenje bolesnika s COVID-19 donesen je  Postupnik i  Preporuke zbrinjavanja uroloških bolesnika s COVID-19.

doc. dr. sc. Z. Peršec, dr. med.

 

 

 

 

 


Primjena osobnih zaštitnih sredstava u
Urološkoj poliklinici KBC Sestre milosrdnice*,**

*protokol prilagođen prema Uputama Nacionalnog stožera i
Priručnika za prevenciju i liječenje Covid-19
** upute su rađene u uvjetima ograničene dostupnosti
zaštitinih maski FFP2 i FFP3, P100 te N95 maski

 

 

 

Novosti iz stručne literature

Sven Nikles, dr. med.

 

Jedan od radova koji je u zadnje vrijeme često citiran te može dati korisne smjernice je ovaj talijanskih autora na čelu s prof. Vincenzom Ficarraom. 

 

Sažetak


Teški akutni respiratorni sindrom koronavirus 2 i bolest koju uzrokuje, koronavirusna bolest 2019 (COVID-19) uzrokuje brzu i značajnu zdravstvenu opasnost u Italiji zbog potrebe pružanja pomoći ogromnom broju zaraženih bolesnika dok je u isto vrijeme porebno liječiti i druge bolesti. Skupina talijanskih urologa složila se o mogućim strategijama reorganizacije urološke rutinske prakse i o nizu preporuka koje bi trebale olakšati proces preusmjeravanja kirurških i ambulantnih aktivnosti tijekom pandemije COVID-19. Ovaj bi dokument mogao biti  osnova za daljnju raspravu o toj temi. Također može pružiti korisne preporuke za nacionalna i međunarodna urološka društva u hitnim slučajevima.

 

 

 

 

 

Preporuke Britanskog udruženja urologa o liječenju uroloških bolesnika u vrijeme COVID-19 pandemije
BAUS - British Association of Urological Surgeons

 

 

 

HRVATSKO UROLOŠKO DRUŠTVO
Šubićeva 9, 10000, Zagreb, Hrvatska

Predsjednik: prof.dr.sc. Boris Ružić, dr. med.
Dopredsjednik: prim.dr.sc. Hrvoje Kuvedžić, dr. med.
Tajnik: doc.dr.sc. Igor Tomašković, dr. med.
 

HUD novosti:
Adresa za slanje priloga:
igor.tomaskovic@kbcsm.hr

Tehnički i grafički uredili: S. Nikles, M. Knežević